سیب زمینی و نقش آن در تامین ویتامین های بدن سیب زمینی یک ماده خوراکی بسیار خوشمزه می باشد که سرشار از بتاکاروتن است و وقتی که پخته شود به راحتی جذب بدن می شود. ساقه و برگ های سیب زمینی دارای سمی بنام سولانین می باشد که نباید آن را مصرف نمود.

نشاسته یکی از عناصر اصلی موجود در سیب زمینی می باشد. برای تامین انرژی بدن می توان از سیب زمینی استفاده نمود. سیب زمینی به عنوان چهارمین غذای پرمصرف جهان بعد از برنج ، گندم و ذرت می باشد.1

مطالعه محققان دانشگاه ایالتی اوهایو نشان می دهد مصرف یک وعده سیب زمینی زرد می تواند ۴۲ درصد مصرف روزانه ویتامین A موردنیاز یک کودک را تامین کند که برای بهبود بینایی، ایمنی بدن، رشد اعضاء، و سلامت باروری ضروری است.

سیب زمینی زرد طلایی همچنین ۳۴ درصد ویتامین E را تامین می کند که از فشار اکسایشی و التهاب که موجب بروز مشکلات مرتبط با آسیب به اعصاب، ماهیچه ها، بینایی و سیستم ایمنی می شود، پیشگیری می نماید.

زنان در سن باروری که ۱۵۰ گرم سیب زمینی طلایی مصرف می کنند می توانند ۱۵ درصد از ویتامین A موردنیاز و همچنین ۱۷ درصد از ویتامین E موردنیازشان را تامین کنند.

مارک فیلا، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می گوید: «سیب زمینی طلایی در مقایسه با سیب زمینی سفید، حاوی مقادیر بیشتر ویتامین A و E است و می تواند در جوامع دارای کمبود این ویتامین ها بسیار مثمرثمر باشد.»2


خواص سیب زمینی


تسکین درد ناشی از روماتیسم و آرتریت روماتوئید
آب سیب زمینی خام می‌تواند به خلاص شدن از درد و ناراحتی ناشی از روماتیسم و آرتریت روماتوئید کمک کند. البته پیش از آغاز دوره درمان با آب سیب‌زمینی لازم است با یک پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.

کاهش فشارخون
تحقیقات نشان داده است که مصرف تنها یک یا دو بار سیب زمینی در روز می‌تواند به اندازه جو دو سر فشار خون بالا را کاهش دهد بدون آن که افزایش وزن را برای فرد به همراه داشته باشد. البته لازم به ذکر است که سیب زمینی‌ها در این مطالعه بدون استفاده از روغن تهیه شده بودند.

مطالعات دیگر نیز از وجود ترکیباتی در سیب زمینی پرده برداشته‌اند که تأثیرات آنها بر بدن شباهت بسیاری با بازدارنده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین دارد که یکی از پرمصرف ترین داروها در درمان فشار خون بالا هستند.

حجم دیگر مواد فیتوشیمیایی موجود در گیاه سیب زمینی نیز با کلم بروکلی، اسفناج و کلم بروکسل قابل مقایسه است.

محققان سیب زمینی را به عنوان ارزان قیمت ترین منبع پتاسیم شناسایی کرده‌اند که در کاهش خطر بروز فشار خون بالا، اهمیت فراوان دارد. یک سیب زمینی متوسط با پوست ۱۸٪ از مقدار توصیه شده برای مصرف روزانه پتاسیم را تأمین می‌کند.

خواص ضدسرطانی
سیب زمینی سرشار از لکتین است. اگرچه بیشتر انواع لکتین‌ها عوارض جانبی به همراه دارند اما لکتین‌هایی نیز وجود دارند که می‌توانند به کاهش بروز برخی بیماری‌ها کمک کنند. با وجود این که سیب زمینی حاوی مقادیر بالایی از لکتین‌هاست، این پروتئین‌ها در بیشتر افراد هیچ عارضه یا اثر منفی‌ به همراه ندارند.کلسترول تا جایی که حتی نتایج یک مطالعه نشان داد که مصرف برخی انواع سیب زمینی با کاهش التهاب همراه است.

به علاوه تحقیقات نشان داده است که لکتین‌های موجود در سیب زمینی از رشد سلول‌های سرطانی نیز جلوگیری می‌کنند.

حفظ سلامت استخوان‌ها
مواد معدنی موجود در سیب زمینی چون فسفر، منیزیم و کلسیم به حفظ استحکام و ساختار استخوان‌ها کمک می‌کنند.

همچنین روی و آهن موجود در این گیاه نیز نقش مهمی در تولید کلاژن ایفا می‌کنند که یکی از بلوک‌های اصلی سازنده استخوان‌ها است.

کاهش کلسترول خون
سیب زمینی حاوی مقادیر قابل توجهی فیبر غذایی است که می‌تواند به کاهش خون کمک کند. بیشتر فیبر موجود در سیب زمینی در پوست آن است، بنابراین با پوست کندن مقدار زیادی از این فیبر هدر می‌رود. سیب زمینی به خودی خود سالم و مفید است اما بسیاری از روش‌های معمول طبخ آن را به غذایی مضر تبدیل می‌کنند.

حفظ سلامت قلب
پتاسیم، فیبر، ویتامین B۶ و ویتامین C موجود در سیب زمینی ضامن سلامت قلب است. پیروی از رژیم‌های غذایی سرشار از ویتامین B۶ با کاهش خطر بروز بیماری‌های قلبی همراه است. خاصیت سیب زمینی در کاهش کلسترول نیز به نوبه خود خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی را کاهش می‌دهد. 

جوانسازی پوست
ویتامین C موجود در سیب زمینی یک محرک اصلی برای تولید کلاژن است که ۷۵ درصد از ساختار پشتیبانی و حفاظتی پوست را تشکیل می‌دهد. این ویتامین توانایی کلاژن در تقویت بافت پوست و رفع چروک‌ها را افزایش می‌دهد.

کمک به عملکرد اعصاب بدن
ویتامین‌های گروه B موجود در سیب‌زمینی به پشتیبانی از عملکرد غدد فوق کلیوی، آرام کردن و حفظ سلامت سیستم عصبی کمک می‌کنند.

کار ویتامین B۶ نیز کمک به تولید پیام رسان های عصبی است که امکان برقراری ارتباط بین سلول‌های مغزی و عصبی را با یکدیگر فراهم می‌کند.

سیب‌زمینی و عضلات
کربوهیدرات‌ها بخش مهمی از وعده غذایی ریکاوری بعد از ورزش هستند. گلیکولیز یا قندکافت واکنش تجزیه کربوهیدرات‌ها است و مهم است که با مصرف میزان کافی از کربوهیدرات سوخت گلیکولیز در حین فعالیت و بعد از آن تامین شود.

کربوهیدرات‌های موجود در نشاسته‌های سالم مثل سیب زمینی می توانند به سرعت ذخایر گلیکوژن کبد را پر کنند. همچنین پتاسیم موجود در سیب زمینی برای کشش عضلات مهم و حیاتی است.

سیب‌زمینی در صورتی که با روش‌های سالم طبخ و استفاده شود نه تنها باعث چاقی و اضافه وزن نمی‌شود، بلکه سلامت بدن را نیز تضمین خواهد کرد.3


 مضرات سیب زمینی

دیابت و چاقی: سیب زمینی، حتی ساده، حاوی مقادیر زیادی کربوهیدرات ساده است. این ممکن است برای افراد مبتلا به دیابت یا چاقی هنگام خوردن بیش از حد مفید نباشد. مانند همه غذاها ، سیب زمینی ها را نیز باید در حد اعتدال و به عنوان منبع کربوهیدرات مانند برنج یا ماکارونی میل کنید نه به عنوان یک سبزی. سبزیجات غیر نشاسته ای را برای مصرف متعادل باید در کنار سیب زمینی میل کرد. از طرف دیگر مشخص شده است که حبوبات خطر ابتلا به دیابت را کاهش می دهد.
 
مسدود کننده های بتا: این نوعی دارو است که معمولاً برای بیماری های قلبی تجویز می شود. این می تواند باعث افزایش سطح پتاسیم در خون شود. غذاهای پر پتاسیم مانند سیب زمینی در هنگام مصرف بتا بلاکرها باید در حد اعتدال مصرف شوند.
 
پتاسیم: مقادیر زیاد پتاسیم در بدن می تواند برای کسانی که آسیب کلیوی دارند یا کلیه هایی که کاملاً عملکردی ندارند، خطر جدی ایجاد کند. کلیه های آسیب دیده ممکن است نتوانند پتاسیم اضافی را از خون فیلتر کنند و این می تواند کشنده باشد.4

مسمومیت: شما در مصرف جوانه های بر روی سیب زمینی باید دقت کنید چرا که یک هشدار برای شما می باشد که دربرگیرنده واکنش شیمیایی می باشد و نشان می دهد که سیب زمینی سالم نیست و مصرف آن ممکن است باعث مسمومیت شود.1

پی نوشت:
1.www.parsiday.com
2.www.jadidtarin.com
3.www.eghtesadonline.com
4.www.beytoote.com